Tavak királynője a tavirózsa

A tavirózsa (latinul: Nymphaea) a tündérrózsafélék családjába tartozó mélyvízi növény, amely csodaszép, különböző színű és formájú virágokat hoz a víz felszínén. Elegáns megjelenése és szemet gyönyörködtető virágai miatt a tavirózsa világszerte népszerű dísznövény.

A tavirózsák nem csak esztétikai élményt nyújtanak, hanem számos ökológiai szerepet is betöltenek. Segítenek a vízi ökoszisztémák egyensúlyának fenntartásában, és menedéket nyújtanak a különböző állatfajoknak. Emellett gyógyászati felhasználásuk is ismert.

A tavirózsák kultusza már az ókorban kezdődött

A tavirózsák eredetileg a trópusi és mérsékelt övi vizekben honosak. Az ősi kultúrák, mint az egyiptomiak, már több ezer évvel ezelőtt is ismerték és tisztelték ezeket a növényeket. Az ókori Egyiptomban a tavirózsa a teremtés és a halál utáni élet szimbóluma volt. Gyakran ábrázolták művészetükben és használták vallási szertartások során.

A tavirózsa jellemzői

A tavirózsa hosszú szárai 1-2 méter mélyen a víz alatti gyökerekből indulnak ki, és a növény levelei a víz felszínén terülnek szét. A levelei nagyok, kerekdedek, és úsznak a víz tetején. A virágok különböző színekben pompáznak.

A tavirózsák a lassú folyású vagy álló vizeket kedvelik, ahol elegendő napfény éri őket. Ideális növekedési hőmérsékletük 20-30 °C között van.

Hogyan ültessünk tavirózsát?

A tavirózsát ültetni nem bonyolult, de némi előkészületet igényel. Fontos, hogy a növényt mély vízbe helyezzük, és biztosítsuk számára a megfelelő tápanyagokat. Az ültetéshez érdemes beszerezni, előkészíteni ültető kosarat, vízinövény földet, tápgolyót és kavicsokat nehezéknek. Az ültető kosarat béleljük ki vízáteresztő anyaggal, például kókusz töltésgyékénnyel és így töltsük fel a speciális vízinövény földdel. A beültett kosarat végül kavicsokkal súlyozzuk, így könnyebb lesz süllyeszteni, és nem fog a frissen ültetett növény felúszni a víz tetejére. 

Tavirózsa gondozási tippek

A tavirózsa gondozásához rendszeres trágyázásra és a levelek, virágok eltávolítására van szükség a  dús virágzás érdekében. Ügyeljünk arra, hogy a víz tiszta maradjon. Így gondozva valóban királynőként fog tündökölni a mocsári növények karéjában. Pár évente a tavirózsát érdemes kiemelni és átültetni. Ilyenkor lehetőség nyílik a tőosztással történő szaporításra is. Előfordulhat, hogy a kiemelt növény korábbi ültetőkosarát már teljesen szétnyomta fejlődés közben és nem is találjuk meg azt. 

A tavirózsa hozzájárul a biodiverzitás fenntartásához, mivel sok fajnak nyújt élelmet és élőhelyet. Különösen fontos szerepet játszik a kétéltűek és halak életében.

Télálló tavirózsák Magyarországon is nevelhetők kerti tavakban is. A növényeket pedig érdemes kifejezetten vízinövény kertészetekből beszerezni mint a Koi Mánia, ahol tanácsokkal is ellátnak minket és ahonnan biztosan egészséges, életerős növényt vihetünk haza.

Kép forrása: pixabay