Csempék és belső terek – a burkolás művészete

A burkolatok kiválasztása mindenki számára könnyű feladatnak tűnik, de mikor a kiválasztásra kerül a sor, akkor szembesülünk vele, hogy nem is olyan egyszerű. Több kérdés is felmerül ilyenkor. Elég lesz ez a csempe a fürdőszobába? A dekorcsempe, miként fog harmonizálni a falicsempével és a padlólappal? Szükségünk lesz dekorcsíkra vagy sem? A csempékhez és padlólapokhoz milyen fugát válasszunk?

A csempék széleskörűen alkalmazott burkolóanyagok, melyek különböző belső terekben nemcsak esztétikai értékkel bírnak, hanem praktikus megoldást is kínálnak a falak védelmére és tisztántartására. A csempe kiválasztása számos szempont alapján történik, mint például az anyag, a méret, a felületkezelés és a design.

Csempe anyagok és típusok

  • Kerámia csempe: A leggyakrabban használt csempék, amelyek agyagból készülnek és mázzal vannak bevonva. Főbb típusai:
  • Falicsempe: Kifejezetten falak burkolására alkalmas, finomabb és vékonyabb anyagból készül.
  • Gres csempe: Magas hőmérsékleten égetett, keményebb és kopásállóbb, beltéri és kültéri használatra is megfelelő.
  • Porcelán csempék: Finomabb és sűrűbb anyagból készülnek, magas hőmérsékleten égetve, rendkívül tartósak és vízállóak.
  • Üveg csempék: Modern megjelenést biztosítanak, gyakran mozaik formában használják őket, különleges fényhatások elérésére.

Csempék – méretek és formák

A csempék méretei és formái széles választékban érhetők el. A kis mozaikcsempéktől (pl. 2×2 cm) a nagyobb falicsempékig (pl. 30×90 cm) számos méret létezik. A formák között négyzetes, téglalap és egyéb geometrikus alakok találhatók.

Felületkezelés és kialakítás

A csempék felülete lehet fényes, matt vagy strukturált. A mintázatok között megtalálhatók az egyszerű, egyszínű csempék, valamint a komplex, mintás és texturált felületek is. A különböző designok lehetőséget adnak arra, hogy mindenki megtalálja az ízlésének és stílusának megfelelőt.

Alkalmazási területek

  • A csempéket számos helyiségben alkalmazhatjuk, mint például:
  • Fürdőszoba: A falak és zuhanykabinok burkolására, mivel vízálló és könnyen tisztítható.
  • Konyha: A konyhapult mögötti falrész burkolására, hogy megvédje a falat a szennyeződésektől. 
  • Nappali és előszoba: Dekoratív elemekként is használhatóak, különleges falak kialakítására.

Karbantartás

A csempék tisztítása egyszerű, általában elegendő a nedves törlőkendő és a semleges tisztítószer használata. A fugák tisztítására speciális fugatisztító szereket ajánlanak.

Költségek és vásárlás

A csempék ára anyagtól, mérettől és dizájntól függően változik. Az ár-érték arány mellett érdemes figyelembe venni a termék minőségét és a gyártó hírnevét is. A vásárlás előtt érdemes több forrást is megvizsgálni, és akár személyesen is megtekinteni a csempéket.

A Csemperaktár weboldalán számos csempe található különböző gyártóktól és árkategóriákban. Részletes információkért és a teljes kínálat megtekintéséért látogasson el a Csemperaktár oldalára.