TOP 10 – Legszebb növények a kertbe!

TOP 10 - A legszebb növények!

A természet örök inspirációforrás, és a növények különösen lenyűgözőek ebben a tekintetben. A kertészkedés és a botanika kedvelői számára a növények nemcsak dekoratív elemek, hanem igazi csodák is, melyek színeket és életet visznek otthonunkba vagy kertünkbe. Ismerjünk meg a legszebb növények közül néhányat és adjuk meg az esélyt nekik, hogy feldobják a kertünket vagy otthonunkat!

A legszebb növények, amik garantáltan feldobják a kerteket!

1. Vinka (Catharanthus roseus)

A vinka, más néven százszorszép afrikai eredetű, de ma már számos trópusi és szubtrópusi területen elterjedt dísznövény. Nevét latin nevéből, a Catharanthus roseus-ból kapta. Az apró, színpompás virágai miatt kedvelt kerti növény, melyek általában fehér, rózsaszín vagy lila színűek. A vinka nemcsak díszítő értékkel bír, hanem gyógyászati célokra is használják. Bizonyos vegyületei, például a vinblastin és vincristin, rákos betegségek kezelésében alkalmazott gyógyszerek előállításában hasznosak.

2. Jázmin (Jasminum)

A jázmin egy szép illatú és dísznövényként is kedvelt virág. A legtöbb faj trópusi vagy szubtrópusi eredetű, de vannak közöttük hidegtűrőbb változatok is. A növénynek sokféle fajtája van, melyek különböző területeken őshonosak, így például Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában is előfordulnak. A jázmin virágai fehérek vagy sárgák lehetnek, és gyakran használják illatosítóként, például teákban vagy parfümökben.

3. Orchidea

Az orchideák a legnagyobb virágos növénycsalád, amely több mint 25 ezer fajt tartalmaz. Ezek a növények rendkívül változatosak lehetnek alakjukban, méretükben és színükben is. Sok orchidea trópusi vagy szubtrópusi éghajlaton él, de vannak olyan fajok is, amelyek hidegebb klímát kedvelnek. Az orchideák gyakran különleges virágzati formáik miatt népszerűek kertészeti és dísznövényként.

4. Japán fűz (Salix integra ‘Hakuro-nishiki’)

A japán fűz egy kifejezetten dísznövényként termesztett fa vagy cserje, amely Japánból származik. Különlegessége, hogy levelei élénk rózsaszín és zöld színűek, ami különleges látványt nyújt a kertben vagy parkban. A japán fűzt általában vízpartok közelében vagy nedves területeken telepítik, mivel jól tűri a nedves talajt és a nedves környezetet.

5. Tölcsérjázmin (Mandevilla)

A tölcsérjázmin trópusi kúszónövény, amely gyakran a melegebb éghajlatokban, például Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Szép, nagy, trombita alakú virágai miatt kedvelt kerti dísznövény, amelyek általában rózsaszín, piros vagy fehér színűek. A tölcsérjázmin jól tűri a meleget és a napfényt, de fontos, hogy ne hagyjuk kiszáradni a talaját.

6. Különböző begónia fajták

A begónia egy népszerű dísznövény, amely számos fajt és hibridet foglal magába. A begóniákat általában a lombozatuk vagy virágaik miatt termesztik, melyek lehetnek különböző színűek és formájúak. Ezek a növények általában árnyékos vagy félárnyékos helyen érzik jól magukat, és jól tűrik a nedvességet.

7. Hortenzia (Hydrangeaceae)

A hortenziák a Hydrangeaceae családba tartozó növények, melyeket leginkább dísznövényként vagy vágott virágként termesztenek. A hortenzia virágai sokféle színben és formában lehetnek jelen, attól függően, hogy milyen talajon nőnek és milyen környezeti feltételek között vannak nevelve. A virágok színe például lehet kék, rózsaszín, lila vagy fehér.

8. Dohánygyökér (Lewisia)

A dohánygyökér egy évelő virág, melyet általában sziklakertekben vagy sziklás talajon nevelnek. Virágai szépek és élénk színűek lehetnek, például rózsaszín vagy lila árnyalatokban. A dohánygyökér jól tűri a szárazságot és a sziklás talajt, és rendkívül kevés gondoskodást igényel.

9. Kaktusz fajták

A kaktuszok szárazságtűrő növények, amelyek elsősorban trópusi és szubtrópusi területeken fordulnak elő. Ezek a növények húsos szövetüknek és tüskéiknek köszönhetően alkalmazkodtak a száraz éghajlathoz. A kaktuszok rengeteg különböző méretű és formájú lehetnek, és sokan közülük különleges virágzatuk miatt is kedvelik őket.

10. Különböző kutyatej fajták (Euphorbia)

A kutyatej egy széles körben elterjedt növénycsoport, amelynek több száz faja létezik. Ezek a növények általában trópusi vagy szubtrópusi éghajlaton élnek, és rendkívül változatosak lehetnek alakjukban és méretükben. A kutyatejnek sokféle faja van, melyek különleges lombozatuk vagy virágaik miatt dísznövényként vagy beltéri növényként kerülnek termesztésre.

Végszó

A természetben való gyönyörködés soha nem megy ki divatból, és a felsorolt növények mindannyiunk számára elhozzák a természet csodáit és szépségét. Legyen szó kis erkélyről vagy hatalmas kertekről, ezek a növények mindenhol otthonosan érzik magukat, és varázslatos atmoszférát teremtenek. Válogassunk a legszebb növények közül és élvezzük a természet szépségét minden nap!

Kép forrása: Petar Milošević, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons